Бивш министър предупреди, че е възможна драма с пенсиите.Трябва много ясно

...
Бивш министър предупреди, че е възможна драма с пенсиите.Трябва много ясно
Коментари Харесай

Хасан Адемов: Ще има драма с пенсиите, ако се увеличи линията на бедност

Бивш министър предизвести, че е допустима драма с пенсиите.

" Трябва доста ясно да се съобщи, че бюджетът, който е предложен от Асен Василев и държавното управление, съставлява една числова композиция и легализиране на това, което беше признато през 2022 година, променени са параметрите, които задават много съществени въпроси. Например, предлага се приходите да бъдат увеличени с 4,7 милиарда лв. спрямо това, което беше предложил служебният кабинет ", коментира бившият обществен министър д-р Хасан Адемов в " Денят ON AIR ".

" В макрорамката на бюджета са предлагани и орязване на разноските, които предложи служебният кабинет на 3,7 милиарда лв., това, което е записано в претекстовете на законопроекта за държавния бюджет е, че тези спомагателни пари ще дойдат от стягане на ограниченията както във връзка с граничен надзор, по този начин и във връзка с работата на приходните организации, за да може тези напрегнати доходи да бъдат осъществени ", изясни той.

По неговите думи никой не споделя, че тези доходи са сигурни, в случай, че се предлага бюджет, който да отговори на по-голямата част от публичните упования.

" Ако приемем факт, че Европейска комисия ще даде опция на България да извърши по ПВУ тези ограничения, които са планувани, с цел да може да се получи вторият транш, това са спомагателни доходи в бюджета, които са под подозрение към момента, макар че има време до началото на есента ", сподели още доктор Адемов пред Bulgaria ON AIR.

Според него за един държавен бюджет е извънредно значимо каква е макрорамката и съотношението сред капиталовите разходи и тези, които са за заплати, обществено обезпечаване, подкрепяне и грижи.  " Този баланс, в случай че бъде изпълнен, тогава можем да приказваме за развиване. Няма по какъв начин да има нарастване на приходите и на брутния вътрешен артикул. Трудно е да приказваме за каквито и да е промени в този бюджет ", безапелационен е някогашният обществен министър.

Той акцентира, че към момента се чака разбор на пенсионната промяна, обещан от държавното управление " Петков ".

По негови думи когато се увеличава трансферът от държавния бюджет към бюджета на държавното публично обезпечаване и за Фонд " Пенсии ", това значи, че страдат другите обществени системи като обучение, опазване на здравето и т.н. 

" Трудно може да чакаме каквито и да е промени, политическите партии се занимават най-вече с други въпроси, а не с проблемите на хората ", счита доктор Адемов.

" Броят на пенсионерите, които са под линията на беднотия, въпреки и да се понижават с 50%, към момента 340 хиляди. Ако линията на беднотия от началото на януари се усили, тогава още веднъж ще има трагични обстановки на тематика пенсии ", съобщи някогашният обществен министър.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР